woensdag 23 oktober 2013

Onderzoekers zitten op goud: hun foto's!

Een prachtfoto! De "Curasub" onderzeeër die monsters
kan nemen op grote diepte
(© Barry Brown / Substation Curaçao
via Lisa Becking, IMARES)
Vandaag werd ik er weer eens door gegrepen: de geweldige foto's die onderzoekers gewoon "in hun la" hebben liggen. Wat zou het geweldig zijn om die eruit te trekken en ze te gebruiken om te laten zien hoe leuk, spannend en interessant hun onderzoek is. En dat gaan we dus doen! 
 
Op de site van Wageningen UR en de onderliggende onderdelen heeft beeld een prominente rol: alle pagina's worden voorzien van een grote sfeerfoto. Hierdoor hebben we veel fotomateriaal tot onze beschikking op de redactie. Over sommige thema's hebben we vaker iets te vertellen en dan blijkt dat we na 5 foto's echt wel door onze voorraad "goede beelden" heen zijn. De verleiding is dan groot om wéér datzelfde beeld te pakken, terwijl een telefoontje naar een expert van dat onderwerp ineens een rijkdom aan prachtige (vaak betere) beelden oplevert. Soms komen er wat juweeltjes bij de wetenschappers vandaan, waarvan het lijkt of ze recht uit een schatkist komen.
 
Een uniek beeld van een bevroren onderzoeker:
Jan Andries van Franeker op Antarctica.

Voorbeeld: Prachtfoto uit Antarctica

Vandaag kreeg ik (via een cc-mailtje) de beschikking over een zipfile met mooie foto's van onderzoekers op expeditie naar Antarctica. Echt, daar kan shutterstock nooit tegenop! Deze onderzoeker heeft in zijn blog al vele mooie foto- en filmmateriaal laten zien, maar bij dit soort plaatjes voel je pas echt hoe koud het daar is.
 

Beelden "uit de la"

Mooi plaatje: Ben Griffioen doet onderzoek naar de rivierprik
en staat tot zijn oksels in het water.
Toeval wil (toeval bestaat niet) dat we gisteren het plan hebben opgepakt om een pagina te maken met beelden uit het Kust- en Zee-onderzoek, waarbij we specifiek zoeken naar beelden "uit de la" van mensen op de werkvloer (en die mag ook drijven). Zij maken zoveel mee, zijn op bijzondere locaties of werken onder hele speciale omstandigheden. Dat kan een mooie blik op `het onderzoek` opleveren.

We willen het jaar 2013 afsluiten met een serie foto's die "goud" waard zijn. We zoeken beelden die de diversiteit van de werkzaamheden weergeeft, maar ook de mensen laat zien die het werk doen en de expertise toont die we in huis hebben binnen het Maritieme domein.

Oproep: stuur jouw juweeltjes in!!

Ben je medewerker, student, of aio bij Wageningen UR en studeer of werk je binnen het domein "Kust & Zee"? Doe dan mee en zend je mooiste beelden in!
 
Goede compositie: Een baardrob, gefotografeerd door
Martine van den Heuvel-Greve op Spitsbergen.
  • Beelden over Kust- en Zeeonderzoek (ook bijv: aquacultuur, maritieme technologie, mariene ecologie, vismigratie in zoet water, zilte landbouw, e.d.)
  • Max. 3 foto's
  • Vermeld de fotograaf
  • Gedaan in het kader van project...
  • Vermeld opdrachtgever(s)
  • Locatie: waar is de foto gemaakt? 
  • Omschrijving: max 140 tekens
Stuur ze naar: astrid.debest@wur.nl
 
De beelden worden geselecteerd en geplaatst op de site van Wageningen UR. Je krijgt hiervan natuurlijk bericht. En de mooiste foto? Die wint sowieso de "Eeuwige Roem" en wie weet.....

Update december 2013:

Onderzoek Kust & Zee in beeld
In de fotocollage “Kust & Zee in beeld” is een jaar wereldwijd wetenschappelijk onderzoek gevisualiseerd. In de foto’s komt de passie van onderzoekers naar voren, die boeiend werk doen met een grote maatschappelijke impact. Met dank aan deelnemende medewerkers, studenten, opdrachtgevers en iedereen die bij ons werk betrokken was.Geen opmerkingen:

Een reactie posten